Devlet bağlantılı çeteler bitmiyor

Haber Giriş : 21 Şubat 2006 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet, MİT, bürokrasi ve sanat dünyasından isimlerin karıştığı ?küre operasyonu' devlet içindeki karmaşık ilişkiler ağını bir kez daha ortaya çıkardı. Çetenin Adalet Bakanı Çiçek ve Devlet Bakanı Babacan hakkında istihbarat topladığı ortaya çıkt

Ankara' da 8 aydır süren soruşturma bir bürokratın kendisine şantaj yapıldığı ihbarı ile başladı. Soruşturmanın derinleştirilmesi, bazı kamu görevlilerinin çıkar amaçlı suç şebekeleri ile karmaşık ilişkilerini ortaya çıkardı.

Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Çakır, özel kuvvetlerde görevli Yüzbaşı Nuri Bozkır, eski başkomiser Nuri Topsakal ve MİT mensubu olduğunu söyleyen çete lideri Kasım Zengin'in de aralarında bulunduğu sekiz kişi tutuklandı.

Zengin ve Bozkır'ın gösterdiği yerlerde yapılan aramalarda ele geçirilen CD'lerde bakanlar Cemil Çiçek ve Ali Babacan'a ilişkin istihbarat notları çıktı. Bazı CHP milletvekillerine ilişkin notların da yer aldığı CD'de, Ankara'nın büyük alışveriş merkezlerine ait fotoğraflar, keşif notları ve krokiler de çıktı.

Kendilerini MİT ve ?derin devlet elemanı olarak' tanıtan çeteyle ilgili telefon dinlemelerine İbrahim Tatlıses de takılıp soruşturma kapsamında ifade verdi. Tatlıses, çete elemanlarını devlet görevlisi olarak bildiğini söyledi. Soruşturma dosyasında, Kasım Zengin'in torununun sünnet düğününde çekilmiş İbrahim Tatlıses ve Ertuğrul Çakır'ı aynı masada otururken gösteren fotoğraflar da yeraldı.

Soruşturmanın bir numaralı zanlısı Kasım Zengin, savcılık tutanaklarına geçen ifadesinde Yüzbaşı Nuri Bozkır ile ilişkisini anlatırken şunları söyledi:

?Nuri Bozkır ile özel kuvvetlerde çalışan kayınbiraderim vasıtası ile tanıştım. Askerlik ile ilgili sorunum vardı bana istihbarat taşımam karşılığında askerlik sorununu halledebileceğini söyledi. Kabul ettim. Bana Erdal Özkan adına düzenlenmiş MİT kimliği, Kaşif Kozinoğlu adına düzenlenmiş imzalı mühürlü bir belge verdi.

Yüzbaşı Bozkır'dan gayrı nizami harp dersleri aldığını söyleyen Zengin, emniyetin operasyon yapacağını önceden haber aldıklarını da iddia etti.

İlk başta her şeyi devlet için yaptığını sandığını söyleyen Zengin ifadesinde ?Ancak Bozkır benden, zengin ve gayrıresmi kazanç sağlanabilecek kişilerin telefonlarını toplamamı istedi. Bunun üzerine ilişkimi kestim. Bundan bir hafta sonra gelerek, ?organize suçlar şubesi sizi dinliyor' deyip kaçmamızı söyledi.?

Zanlı Zengin, İbrahim Tatlıses hakkında da ilginç iddialarda bulundu.

Derya Tuna'yı vuran Hüseyin Bozan hapisten çıkınca İbrahim Tatlıses'ten para istemiş, tehditlerde bulunmuş. Tatlıses de bana telefon açtı ?Ben bu adamı öldürteceğim, ne biçim konuşuyor' diye. Ben Bozan ile görüşerek ikna ettim. Ben bunları biraraya getirdim görüşmeyi de kameraya aldım. Bu kaset Tatlıses'tedir.

ÇİÇEK: İZLEME YETKİLERİ YOK
Bu arada haklarında istihbarat çalışması yaptığı ileri sürülen Adalet Bakanı Cemil Çiçek, iddialarla ilgili olarak ?Şahısların bir başkasını izlemek gibi bir sorumluluğu ve yetkisi bulunmuyor? dedi.

Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çiçek, savcılığın şu anda soruşturmayı yürüttüğünü, yaşadışı bir durumun ortaya çıkması halinde gereğinin yapılacağını söyledi. İzlenmesinin nedenini bilmediğini belirten Çiçek, zaten gözönünde olduklarını, nereye gittiklerini ve ne yaptıklarını halkın bildiğini vurguladı.

ntv.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber